anpv logo
Nu hulp nodig?
Bel het noodnummer:

06-53336074
(24/7 bereikbaar)

Het verhaal van Mark en Sheila

Dit verhaal gaat over Mark Paasman en Sheila Borderwijk, beide gediagnostiseerd met PTSS.

Mark

Voormalig-militair Mark Paasman (44) zag iemand verdrinken én heeft de dood meermaals in de ogen gekeken. Jarenlang werd hij elke nacht schreeuwend wakker. PTSS beheerste zijn hele leven. Mark: “Ik wilde gewoon dood.” Niets, maar dan ook echt niets, hielp. Totdat hij zelf een methode bedacht om ervan af te komen. Nu helpt hij anderen die geen uitweg meer zien.

Jarenlang slikt hij de pijn weg met een mix van tramadol, oxycodone en paracetamol. Dat topt hij af met drank. Het is 2020 als Mark met zijn ‘beste vriendin’ en liefde Danielle een huis koopt in Zwijndrecht. Dáár krijgt hij beetje bij beetje weer wat vertrouwen in het leven. Mark zegt hierover: “Daan is iemand die spiritueler is dan ik. Ze gaat mediteren, bijvoorbeeld. En ik dacht eerst altijd: flikker op met dat zweverige gedoe. Maar geleidelijk aan raakte ik er meer geïnteresseerd in en begon ik te lezen.”  Mark las alles over neuropsychologie, energetische zaken, meditatie en hoe de hersenen werken. Hij had zo’n honger om een oplossing te vinden voor de shit in zijn hoofd, in zijn leven, dat hij boeken verslond.

Uiteindelijk had Mark een hele muur vol met A-3tjes hangen met daarop allemaal aantekeningen. Pijltjes, streepjes, krabbels. Hij merkte dat één boek steeds geen volledige oplossing bood en begon zaken te verbinden, te combineren. Uiteindelijk is daar, gek genoeg, een stappenplan uitgekomen, een methodiek. Een waterdicht plan, wat ervoor zorgt dat je weer de controle terugneemt over je hersenen. Een zelfhulp plan, wat keer op keer heeft bewezen dat het werkt. Verschillende traumachirurgen en psychologen hebben het bestempeld als geniaal.

Mark heeft een code doorbroken en deze doorvertaald naar jip-en-janneketaal. Dat betekent dat het zo simpel is uit te leggen dat iedereen het direct begrijpt. Mark werkt met grote rollen papier en dikke stiften en weet feilloos zijn woorden kracht bij te zetten met tekeningen. De connecties en logica zijn direct tastbaar. Dan nog de oefeningen en het platslaan van de terminologie zoals mindset, wilskracht en stress, is essentieel. Bij de Mark Paasman Academie (MPA)  wordt keer op keer dezelfde taal gesproken met snoeiharde resultaten. Inmiddels heeft hij 58 veteranen, ex-militairen, (ex)politieagenten, brandweermannen en gewone burgers, geholpen. Hij kan wel zeggen dat hij hun levens heeft gered. Het zijn stuk voor stuk mensen die eigenlijk via reguliere wegen niet konden worden geholpen. Ze voelen zich nu eindelijk erkend en herkend. Mark tekende zijn verhaal én zijn methode op in een boek: Bevrijd van PTSS (ISBN 9789090355078 – Tijdelijk niet leverbaar). Generaal Buiten Dienst Peter van Uhm kwam het boek in ontvangst nemen en zei respect te hebben voor deze man en zijn boek. Hij zei tegen Mark; “Je gaat velen helpen.”

Verschillende instanties huren Mark in voor speakerevents. Voor informatie en hulp kun je altijd terecht :

Mark Paasman Academie (MPA)
Lindelaan 26
3331AN Zwijndrecht
Gsm; +31680094262
Website: www.markpaasman.academy
Mail ; info@markpaasman.academy

Sheila

Sheila Bordewijk is in 1991 gestart aan de Hoefkade in Den Haag en heeft tijdens haar werk bij het Observatieteam van de Landelijke Eenheid PTSS opgelopen. Vanaf 2005 heeft zij alle mogelijke behandelingen ondergaan om de PTSS te verslaan. Helaas is zij vanwege haar PTSS afgekeurd en heeft zij in 2019 eervol ontslag gekregen.

Door middel van de jip-en-janneke-uitleg van Mark over PTSS en diens oefeningen om bijvoorbeeld triggers op te vangen heeft zij controle gekregen en snapt ze wat er gebeurt. De eerste vraag die Mark haar stelde was of ze begreep wat PTSS doet en hoe het werkt. Natuurlijk is haar tijdens de diagnose van PTSS, bij de psycholoog en psychiater verteld wat ze heeft. Ze heeft allemaal mooie plaatjes over triggers en angstaanvallen voorgeschoteld gekregen maar kreeg geen uitleg over wat er in je hoofd en lijf gebeurd en waarom we daar geen controle meer over hebben.

Mark legt het uit in alle rust verteld, met tussendoor een oefening om in praktijk te kunnen brengen wat hij verteld heeft. Na de eerste sessie had Sheila al controle. En na iedere sessie werd ze sterker en snapte ze wat haar energie opslokte en waarvan ze kon opladen. Wanneer Sheila tussendoor ergens tegen aan liep, kreeg ze direct een tip of uitleg.

Nee, de PTSS is niet weg maar de controle is terug. Als er nu iets gebeurt dat haar triggert dan kan ze dat opvangen. Het kost haar geen week meer om haar hoofd en lijf rustig te krijgen. Sheila begrijpt hierdoor haar buddyhond ook beter.  Als ze getriggerd raakt, terwijl  ze dat zelf niet doorheeft, kan ze nu beter handelen wanneer haar hond wel iets signaleert. Dat scheelt een hoop energie.

Inmiddels staat Sheila zoveel sterker in het leven. Ze kan voor zichzelf opkomen en redt zich samen met haar hond Mowgli prima. Ze had nooit gedacht dat ze na de sessies van Mark, 5km kon hardlopen door Rotterdam. Niet qua conditie, maar ook door het vele publiek en vooral de vele triggers. Maar ze deed het en dat opende weer nieuwe mogelijkheden.

Sheila is verhuisd naar een rustig dorpje op Goeree-Overflakkee en heeft een ruimte omgedoopt tot Atelier. Sheila’s PTSS Atelier, zodat er nog een plek is waar lotgenoten welkom zijn en niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Ze vindt het van belang dat de methode van Mark bekend wordt onder lotgenoten. Sheila meent dat de verschrikkelijke lijdensweg moet stoppen en zegt daarover: “Ga de lotgenoten zien als slachtoffer en biedt hulp in plaats van steeds weer nieuwe muren op te werpen en behandelingen te promoten waar men een deal mee heeft gesloten. Dat is onmenselijk.” Om die reden heeft Sheila contact gezocht met de minister Yeşilgöz-Zegerius en hierdoor zijn er gesprekken op het ministerie van Justitie en Veiligheid en binnen de politie geweest. Langzaam maar zeker gaat het kwartje vallen, het moet anders. De methode en hulp van Mark wordt inmiddels vergoed binnen de politie.

Wil je met Sheila over haar ervaring spreken, mail gerust: Sheilasptssatelier@ziggo.nl