Politie Survivalkamp 2023, editie STAR WARS, Silbach Duitsland

Na heel veel werk in de voorbereiding en het zoeken naar locaties en mogelijkheden had de organisatie toch een mooie editie van de PSK op het programma staan. Aangezien iedereen tegenwoordig zijn graantje mee wil pikken en alle voorwaarden en regels aangescherpt zijn (en dus voor alles de hoofdprijs gerekend wordt en ook veel onmogelijk is geworden), is alles wel een behoorlijke uitdaging geworden. Maar ook nu was het weer gelukt!

Dit jaar ging de PSK richting Duitsland en dan om precies te zijn naar het gebied rond Silbach nabij Winterberg. Op donderdag 14 september 2023 gingen de teams vroeg op pad om op tijd aan te komen op locatie en daar te beginnen aan een PSK in een mooi gebied. Na het wegen van de rugzakken konden alle teams op pad en hebben zij de eerste dag, met diverse opdrachten tussendoor, een behoorlijk stuk gewandeld. Gelukkig waren de weersgoden ons weer goed gezind. Waar de organisatie de dagen ervoor in de stromende regen de laatste voorbereidingen had getroffen, klaarde het donderdag op en is het een prachtige dag en PSK gebleven. Na wat feedback vanuit vorig jaar, was de eerste dag op tijd gestopt en konden de teams hun onderkomen voor de nacht maken en sterke verhalen uitwisselen bij het kampvuur.

Dag 2 van de PSK begon erg vroeg en met een kleine wandeling van enkele kilometers. De deelnemers moesten via coördinaten naar de volgende post lopen, alwaar hen de volgende verrassing stond te wachten. Daar waar vele deelnemers zich afvroegen hoe het thema Star Wars van dit jaar binnen de survival zou passen, werd hen daar duidelijk dat het eigenlijke thema van deze editie anders was. Men was namelijk aangekomen bij Kamp Oosterveer…!!! Bij het zien van seizoen 2 van het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge wist het merendeel van de organisatie het gelijk; daar willen wij ook naar toe.! In dit seizoen was Kamp van Koningsbrugge in de groeve van Siedlinghausen, waar werken op hoogte en andere opdrachten in deze prachtige groeve werden afgewerkt. Dit paste natuurlijk ook helemaal in ons programma en verknipte brein.

Seizoen 2 van Kamp van Koningsbrugge in Siedlinghausen https://youtu.be/amLKiC-6wAQ?si=vB1olNrG_jQXtiVE

De deelnemers moesten door een onooglijke poort naar de groeve, maar kwamen daar in een waar paradijs voor de ervaren natuurlijkliefhebber. In de groeve werd men opgevangen door de rest van de organisatie en werd de dag die voor hen lag doorgenomen. Deze dag zou in zijn geheel in het teken staan van werken op hoogte en het overwinnen van angsten. Onder het toeziend oog van eigen kliminstructeurs, kliminstructeurs van de groeve zelf, maar ook ingevlogen kliminstructeurs van DSI & AT en van TE-onderdelen vanuit het hele land, kon iedereen alle onderdelen in de groeve op een veilige manier afwerken. Aan het einde van de dag, voor sommige een flinke stap en voor anderen een grote speeltuin, kon toch iedereen terugkijken op een geslaagde en prachtige dag. Kortom; Kamp Oosterveer was een succes. Ook dag 2 eindigde bij het kampvuur, maar gezien deze dag, met nog sterkere verhalen.
`
Dag 3 begon weer vroeg en na het opruimen van het bivakterrein gingen alle teams weer op pad. Vandaag weer een dag met lekker wandelen en de nodige opdrachten onderweg. De route van dag 3 ging weer door een prachtige omgeving en de heuvels waren ook niet echt van de buitencategorie. Zeg maar een soort van hersteltraining voor de deelnemers, al zal niet iedereen er zo over gedacht hebben. Na een niet al te lange wandel dag, kwamen de deelnemers weer aan op de locatie waar zij zouden gaan overnachten. Tot groot ongenoegen van enkele deelnemers bleek dit dezelfde locatie te zijn als die van de nacht ervoor. Nadat de teams allemaal hun alternatieve onderkomens voor de nacht hadden opgebouwd, kon men zich gaan voorbereiden op de traditionele BBQ-avond en weer genieten van het kampvuur, een prachtige zonsondergang en een geweldige sterrenhemel.

De cijfers van deze PSK weer op een rij.
Donderdag – 18 kilometer met diverse opdrachten.
Vrijdag – Een dag in de groeve van Siedlinghausen 9 onderdelen, waaronder 8 klimonderdelen.
Zaterdag – 19.2 kilometer De hoogtemeters waren dit jaar te verwaarlozen…

Zondagochtend was er, na het opruimen van de BBQ, de traditionele prijsuitreiking. Naast de prijzen voor snelste team, team met de meeste punten en de aanmoedigingsprijs, was er ook een prijs voor het langzaamste team, de koffer met het draaiboek voor volgend jaar en dit jaar geen ‘zeikerd van het jaar’-award. Aansluitend werden de felbegeerde T-shirts, onder aanvoering van de ANPV gesponsord door de gezamenlijke politiebonden, uitgereikt en werden de groepsfoto’s genomen. De organisatie van de HPSV PSK kijkt terug op een zeer geslaagde editie. We hopen de deelnemers ook. We hopen iedereen volgende editie weer te mogen verwelkomen…!!!