Incident Den Hoorn: ‘Gooi je mensen niet voor de leeuwen’

Het is onbestaanbaar en onverantwoordelijk om twee politiestudenten en een relatief onervaren collega noodhulp te laten verrichten, zoals bij het schietincident gisteren in het Zuid-Hollandse Den Hoorn.
Daar zagen politiemensen zich gedwongen te schieten toen een 23-jarige man brand dreigde te stichten. De man had ook een steekwapen bij zich. Twee van de politiemensen waren nog in opleiding, de derde was pas een paar maanden in het bezit van zijn politiediploma.

Politiebond ANPV meent dat deze relatief onervaren collega’s nooit in deze situatie gebracht hadden mogen worden. Voorzitter X. Simonis: ,,In een noodhulpauto moet altijd een ervaren collega zitten. Die mag best vergezeld worden van een minder ervaren collega of een student, maar dit kan echt niet. Deze mensen worden voor de leeuwen geworpen. Dat kun je als leiding van een bureau, maar zeker ook als korpsleiding gewoon niet maken”.

Onderzoek Rijksrecherche

De ANPV zegt hiermee niets over de wijze waarop de drie collega’s de zaak hebben aangepakt. ,,Daar heb ik het niet over. Dat wordt momenteel onderzocht door de Rijksrecherche en daar komt een onafhankelijk oordeel uit.

Ik heb het uitsluitend over het inroosteren van onervaren mensen in de noodhulp”.

Oorzaak krapte

Oorzaak van deze bezetting is de krapte in de capaciteit. ,,Er is krapte alom. De dienstroosters kunnen nauwelijks gevuld worden. Daar hebben wij al vaak voor gewaarschuwd, dus een verrassing kan dat nooit zijn. Met de zomer in het vooruitzicht voorspelt dit weinig goeds. Ik zou graag tegen alle leidinggevenden en zeker tegen de korpsleiding willen zeggen: als we ergens geen mensen voor hebben, ga geen rare fratsen uithalen met de roosters, maar zeg gewoon ‘nee’. Met deze krapte kunnen we gewoon niet alles. Kijk naar Schiphol. Daar schrappen ze vluchten. Kijk naar andere sectoren. Als je niet genoeg mensen hebt dan moet je ervoor waken dat je risico’s gaat nemen met mensen”.

Naar aanleiding van dit incident in Den Hoorn hebben wij een persbericht verzonden.