Cao-afspraken mobiliteit

Per 1 januari 2023 zijn de volgende afspraken uit het arbeidsvoorwaardenakkoord van toepassing:

Combinatiereis eigen vervoer en OV
Vanaf 1 januari 2023 mag je voor dezelfde reis beide vormen van eigen vervoer en openbaar vervoer declareren voor het woon- werkverkeer. Je kan een 2e klasse OV vergoed krijgen én een tegemoetkoming eigen vervoer voor de kilometers naar de opstapplaats van het OV. De hele reis eigen vervoer declareren blijft ook mogelijk.

Voorwaarden reisafstand woon-werkverkeer
De grens voor woon-werkverkeer van 120 kilometer enkele reis met eigen vervoer vervalt. Per 1 januari 2023 is een grens van 300 kilometer enkele reis afgesproken van de privéwoning tot aan de plaats tewerkstelling en vice versa. Daarmee vervallen de uitzonderingsbepalingen.

Boven de 30 minuten reistijd in het OV = diensttijd bij woon-werkverkeer
Het is per 1 januari 2023 mogelijk om een deel van je reis in het OV in diensttijd te reizen als je ook kunt werken tijdens de reis. De reistijd naar het OV en de eerste 30 minuten reistijd in het OV blijft in eigen tijd. Het is pas diensttijd wanneer je de tijd effectief voor de uitoefening van jouw functie gebruikt en de aard van jouw werkzaamheden geschikt is voor werken tijdens het reizen. Je dient wel van te voren hierover afspraken met je leidinggevende te maken.

€ 0,28 per kilometer voor gebruik eigen vervoer bij dienstreizen
Met ingang van 1 januari 2023 geldt bij dienstreizen nog maar één tarief voor eigen vervoer: namelijk €0,28. Het tarief van € 0,09 (reizen zonder toestemming gebruik eigen vervoer) en € 0,18 (gebruik bromfiets) komen beide te vervallen.