Voorlichtingsdagen pensioenbewustwording door het ABP

Op dit moment is nog steeds niet duidelijk hoe het verder gaat met de nieuwe pensioenwetgeving, maar . . .
In samenwerking met het ABP organiseert de afdeling Postactieven van de ANPV dit jaar op vier verschillende locaties in het land pensioenbewustwording voorlichtingsdagen.

Update: Locatie Doorn is inmiddels volgeboekt!

Kijk hier voor de andere dagen: https://www.anpv.nl/pensioen-bewustwording-in-samenwerking-met-het-abp/

De eerste bijeenkomst is op 31 mei 2023 in Doorn op de locatie van het Nederlands Veteranen Instituut (Willem van Lanschotlaan 1, 3941 XV Doorn). De bijeenkomst staat open voor iedereen die bij de Nationale politie werkzaam is of heeft gewerkt en inmiddels gepensioneerd is en hun partners.

Zo zit dat (straks) met je pensioen!
Onze samenleving verandert voortdurend en jouw pensioen verandert mee. Veranderingen in AOW-leeftijden, opbouw van ABP pensioen en keuzemogelijkheden wanneer je met pensioen gaat, maken pensioen vaak tot een lastig onderwerp. Mogelijk krijgen we straks te maken met een heel nieuw pensioenstelsel. Deze moet nog door de 1e kamer en het is nog niet zeker of het behandeld gaat worden. De planning hiervoor is gesteld op 23 mei 2023. Indien deze  behandeld wordt, is de vraag of het er door komt. Ons hoofdbestuur heeft daar zijn twijfels over. Niettemin roepen al die veranderingen vragen op! Vandaar dat wij samen met het ABP hierop antwoord willen geven.

De Nieuwe Pensioenwet
Voor veel mensen lijkt pensioen nog ver weg, voor anderen komt het steeds dichterbij en een aantal zijn reeds met pensioen. Al die veranderingen roepen vragen op! Het is hoe dan ook belangrijk om je te verdiepen in je pensioen. Als vakbond willen we  laten zien welke mogelijkheden je hebt met je ABP-pensioen en wat de hoofdlijnen zijn van de nieuwe pensioenwet. Een pensioenvoorlichter van ABP verzorgt hiervoor een presentatie, die in de ochtend van de bijeenkomst plaats vindt, waarbij het uiteraard ook mogelijk is om vragen te stellen.

Het Levenstestament
Tevens hebben we bij deze bijeenkomst op veler verzoek, in de middag, een notaris uitgenodigd die ons meer komt vertellen over het nut en de noodzaak van het Levenstestament.

Heb je geen levenstestament en overkomt je iets waardoor je je zaken niet meer zelf kunt regelen? Dan bepaalt de rechter wie namens jou mag handelen. De rechter benoemt dan een bewindvoerder, op verzoek van jezelf of je familie. Deze bewindvoerder kan een vriend of familielid zijn, maar ook een specialist van een professioneel bureau.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag je partner niet automatisch namens jou handelen als je daar door omstandigheden niet meer toe in staat bent. Zelfs niet als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Als je geen levenstestament hebt opgesteld, is altijd een gang naar de rechter nodig. En die maakt een eigen afweging.

Programma bijeenkomst Doorn
10.00 – 10.30 uur     inloop met koffie
10.30 – 10.35 uur     opening
10.30 – 12.30 uur     presentatie Pensioenbewustwording (F. Lardinois, ABP)
12.30 – 13.00 uur     lunch, aangeboden door het APG/ABP
13.30 – 15.00 uur     presentatie Levensloop testament (M. Elings, van Rhijn notarissen)
15.00 uur                   sluiting

Aanmelden voor Doorn
Vanwege het aantal beschikbare plaatsen en de lunch wordt je verzocht zich voor zaterdag 20 mei aan te melden door het sturen van een e-mail, met daarin je naam en woonplaats, van welke politievakbond je lid bent en met hoeveel personen je komt. Deze e-mail kan worden verzonden naar Pensioenbijeenkomsten@anpv.nl onder vermelding van ‘aanmelding Doorn’.
Op het moment dat het aantal beschikbare plaatsen overschreden wordt zal dit op deze site worden vermeld. Aanmeldingen die daarna nog binnen komen moeten dan helaas worden afgewezen. Je krijgt daarover bericht.

Volgende bijeenkomsten
De volgende bijeenkomst zal zijn op woensdag 12 juli 2023 in het Van der Valk hotel in Assen. Deze bijeenkomst is bedoeld voor de mensen uit Noord Nederland. Het is de bedoeling om In het najaar in de buurt van Dordrecht voor Zuid – West Nederland en in de omgeving van Venlo voor Zuid – Oost Nederland ook een bijeenkomst te organiseren. Deze zal respectievelijk in september en oktober gepland worden.