Politiebonden stellen uitvoeren van acties uit

Het losbarsten van de coronacrisis heeft de politiebonden doen besluiten hun actieplan tegen het politiebeleid van minister Grapperhaus aan te passen. Tot nader order zullen er nog geen acties worden uitgevoerd. Wel gaat het Landelijk Actiecomité (LAC) de verzamelde voorstellen op een rijtje zetten en bepaalde acties organisatorisch voorbereiden.

Een woordvoerder namens de politiebonden: ‘In tijden van crisis is de aanwezigheid van voldoende politie een cruciale factor voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid. De komende weken zal op heel veel collega’s dan ook een beroep worden gedaan om een extra steentje bij te dragen aan het in goede banen leiden van het maatschappelijk leven in Nederland. Het verdedigen van dat algemene belang gaat boven het verdedigen van de belangen van onze beroepsgroep door het uitvoeren van acties.’

Minister Grapperhaus weigert al maanden om met de bonden een dubbelakkoord te sluiten over de invoering van een nieuwe vroegpensioenregeling en de lancering van een noodplan tegen de veel te hoge werkdruk bij de politie. Op woensdag 11 maart besloten de besturen van de politiebonden en hun Regionale Actie Comités (RAC’s) op korte termijn acties te gaan uitvoeren om hun eisen kracht bij te zetten. Die acties zouden van start gaan terwijl de onderhandelingen met minister Grapperhaus over het dubbelakkoord nog liepen.

Op dat besluit zijn de bonden op maandag 16 maart dus teruggekomen. Niet alleen om hun leden alle ruimte te geven om uit plichtsbesef hun werk te blijven doen, maar ook om de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus praktisch te ondersteunen.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met het Landelijk Actiecentrum: 033 – 49 62 750 of info@politieacties.nl.