Politieacties: een weekend coronacoulance

Het kabinet weigert de politiebonden tegemoet te komen in de vraag om een fatsoenlijke cao. Vandaar dat zij hun leden oproepen om van vrijdagnacht 11 tot en met maandagochtend 14 februari zo passief mogelijk toezicht te houden op het uitgaanspubliek en niet op te treden als horeca-instellingen in strijd met de coronamaatregelen open blijven. Gemeentelijke boa’s worden opgeroepen zich met deze protestactie solidair te verklaren.

Wat de bonden betreft houden politiemedewerkers zich dit weekend dus voornamelijk bezig met primaire politietaken als noodhulp en dienstverlening aan burgers. Bij calamiteiten die plaatsvinden in horecagelegenheden worden ze dus wel geacht op te treden.

Minder publieksvriendelijk
Dit is het tweede protest in de vorm van coulante handhaving. Later deze week volgt de aankondiging van meer acties die de komende weken zullen worden gelanceerd. Per week zal het publieksvriendelijke karakter (helaas) minder worden. Dat is bij vakbondsacties die het politiewerk raken al gauw onvermijdelijk.

CAO-overleg
Afgelopen week was er een eerste formeel gesprek over een nieuwe politie-cao, tussen bonden en een delegatie van het kabinet en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. Dat leidde niet tot concrete toezeggingen op de belangrijkste cao-thema’s: inkomen, capaciteit, veiligheid en opleidingen. (lees de cao-inzet van de politiebonden[link]).

Vervolg WAKE-UP CALL 2022
In de aanloop naar de cao-onderhandelingen zijn de bonden in december begonnen met de estafette-actie WAKE-UP CALL 2022 tegen de hoge werkdruk en onderbezetting bij de politie. Het doel van deze acties was de politiek en de burgers duidelijk te maken hoe urgent de capaciteitsproblemen bij de politie zijn.

De boodschap van deze acties kwam helaas niet duidelijk genoeg over. Blijkbaar rekent ‘Den Haag’ erop dat agenten uit loyaliteit en plichtsbesef tot het uiterste zullen gaan om de kwaliteit van het politiewerk zoveel mogelijk in stand te houden. En dat doen ze ook, al kost ze dat steeds meer moeite en al gaat dat steeds meer ten koste van hun gezondheid, veiligheid en privéleven.

Meer weten over het actietraject?
Neem contact op met het Landelijk Actiecentrum (LAC) van de politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB via info@politieacties.nl!