Politie benadeelt eigen werknemers bij opleiding

‘Als het zo doorgaat, dan is de politie mij kwijt’

,,Ik snap er helemaal niks van. Het politiewerk is mij op het lijf geschreven, maar als het zo doorgaat dan zijn ze mij gewoon kwijt”. Bas* kan er nog niet over uit hoe hij de afgelopen tijd is behandeld door z’n werkgever.

,,Ik dacht nog: welke organisatie is nou eerlijker dan de politie? Dat hoort toch bij de politie?”

Van die gedachte is hij inmiddels afgestapt. ,,Zeker, echt jammer. Op deze manier jagen ze mij het korps uit. Ik moet wel. Ik heb een gezinnetje, vaste kosten, ik heb domweg geen keuze”.

Bas werkt in één van de Randstedelijke eenheden. Zijn verhaal begint met een prima gesprek met 2 ervaren politiemensen die geïnteresseerde kandidaten informeren en beoordelen. ,,Dat was een leuk gesprek. Ik kwam voor een opleiding in niveau 3. Toen dat niet kon, had ik eigenlijk m’n beslissing al genomen. Dit gaat ‘m niet worden. Ik ben geen 18 meer, ik wil nog dingen bij de politie en dus wilde ik op 3 beginnen. In dat gesprek werd mij beloofd dat het toch niveau 3 kon worden, want ze hadden me graag aan boord. Prima, zij blij, ik blij. Ik had er zin in”.

Toen hij eenmaal begon, bleek het toch om niveau 2 te gaan. ,,Na een lang gesprek overtuigden zij mij ervan dat ik met mijn kwaliteiten vanzelf zou doorgroeien naar 3. Ik wilde erg graag, ik liet me overtuigen”. In de praktijk bleek echter dat er voor hem niet genoeg uitdaging in niveau 2 zat. Ook had hij te maken met lange reistijden. ,,En dat hou je alleen vol als voor de rest alles klopt”.

En toen er vacatures voorbij kwamen voor de nieuwe opleiding niveau 4, begon het te kriebelen. ,,Dat was wat ik wilde. Ik solliciteerde, een vriend van mij ook. Die vriend kreeg al snel een uitnodiging, ik kreeg een afwijzing. Waarom? Omdat ik al bij de politie werkte. Ik kreeg niet eens de kans om mij te bewijzen. Eerlijk gezegd was ik verbijsterd. Ik vond het zo oneerlijk. Dat gebeurt toch niet bij de politie, dacht ik”.

Inmiddels weet hij beter. ,,Eerst dacht ik dat ik een uitzondering was. Dat ze het nog wel recht zouden zetten. Maar inmiddels ken ik meer van dit soort verhalen. En dat is jammer, want het werk is mij op het lijf geschreven. Ik hoop maar dat de bond er nog iets aan kan doen”.

*Bas is om voor de hand liggende redenen niet zijn echte naam. Die is uiteraard wel bekend bij de ANPV.

Politie benadeelt eigen werknemers bij opleiding

De nationale politie zal zich voor de rechter moeten verantwoorden omdat het de eigen werknemers benadeelt. Het korps geeft politiemensen die een opleiding willen volgen niet dezelfde rechten als sollicitanten van buiten het korps.

Dat stelt politiebond ANPV. Voorzitter X. Simonis: ,,Er zijn ongeveer 200 collega’s die graag de nieuwe opleiding PO21 willen volgen. Ze voldoen aan alle eisen, maar het korps neemt hun sollicitatie gewoon niet in behandeling. Gezegd wordt dat alleen mensen van buiten in aanmerking komen en dat mensen die al in dienst zijn gebruik moeten maken van het doorstroombeleid. Dat is volgens ons in strijd met de Wet Gelijke Behandeling”.

‘Laat zien dat je leert’

Uiteraard heeft Simonis het korps hierop aangesproken. ,,Ze verschuilen zich achter allerlei redenen die wat mij betreft zwaar onvoldoende zijn”. De eerste bezwaarprocedure ligt bij het korps, aldus de bondsvoorzitter. ,,En desnoods gaan we naar de rechter. Als het niet op basis van een redelijk gesprek kan, dan moet het maar zo. Het is jammer dat we zo met elkaar moeten omgaan, maar wij vinden dat het korps op deze manier niet z’n eigen mensen geld en carrièrekansen door de neus mag boren”.

‘Onrechtvaardig en kortetermijndenken’

Simonis ziet overigens wel de achterliggende gedachte van het korps. ,,Het korps denkt maar één belang te hebben en dat is meer mensen binnenhalen. Het klopt natuurlijk dat we nu en in de toekomst heel veel extra mensen nodig hebben en dat de arbeidsmarkt niet echt meewerkt. Het korps wil dus alleen nieuwelingen op die opleidingsplekken. Wij vinden echter dat dit niet ten koste van de collega’s mag gaan. Je moet toch juist extra zuinig zijn met de mensen die bij je werken? Kortom: wij vinden het onrechtvaardig en kortetermijndenken”.

Vacaturetekst

Het korps heeft ook verzuimd om het hele verhaal netjes te vermelden in de vacaturetekst voor de opleiding, zo blijkt uit de mailtjes die de ANPV krijgt. ,,Daarin stond niks over het uitsluiten van de eigen mensen. En als je dan te horen krijgt dat je niet in aanmerking komt, dan komt dit extra hard aan. Overigens blijven die collega’s enthousiast. Dat zou het korps zich ook moeten aantrekken. Dat enthousiasme zouden ze moeten koesteren en niet moeten smoren met kortzichtig beleid”, aldus Simonis.