FAQ’s Overbruggingsregeling RVU

Waarom is alleen iets geregeld voor politiemedewerkers met het geboortejaar 1961?

Pensioenakkoord
In juni 2019 sloten de overheid, de werkgevers en de vakbeweging een landelijk pensioenakkoord. Belangrijke afspraak daarin was de herinvoering van sociale voorzieningen om te zorgen dat mensen die jarenlang zwaar en slijtend werk hebben gedaan – zoals politieagenten – een aantal jaren eerder konden stoppen met werken dan op hun AOW-gerechtigde leeftijd.

Tijdelijke landelijke RVU
Om tijd te winnen voor het uitwerken van een PERMANENTE regeling werd voor de periode 2021-2025 een TIJDELIJKE Regeling vervroegd uittreden (RVU) overeengekomen. Voor die jaren stelde de overheid een maandelijks vroegpensioenbedrag vrij van de fiscale RVU-boete van 52 procent. Dat bedrag is vergelijkbaar met de AOW-uitkering voor alleenstaanden. Voor 2024 is dat € 2.182 bruto per maand.

Dit bedrag mag maandelijks worden uitgekeerd in maximaal de 36 maanden voorafgaand aan iemands AOW-gerechtigde leeftijd. Die leeftijd wordt vanaf 2028 verhoogd tot 67 jaar en drie maanden. Daardoor zijn de laatste werknemers die onder de tijdelijke landelijke RVU kunnen vallen degenen die op 30 september 2025 de leeftijd van 64 jaar bereiken. Ze kunnen vanaf die datum drie jaar maandelijks een RVU-uitkering krijgen, zonder dat de werkgever daarover een boete hoeft te betalen.

Tijdelijke politie-RVU
Tijdens de onderhandelingen over een specifieke politie-RVU in 2019/2020 blokkeerde toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus het benutten van de volledige doelgroep van de landelijke fiscale vrijstelling. Dat zorgde ervoor dat onder de huidige politie-RVU alleen de collega’s vallen die uiterlijk op 31 december 2025 65 jaar zijn.

De collega’s met geboortejaar 1961 vielen dus in eerste instantie buiten de boot.

Opvolger landelijke RVU
Dat was geen probleem geweest als de tijdelijke landelijke RVU op tijd vervangen zou zijn door een permanente regeling op dat gebied. Maar in december 2023 liepen de gesprekken daarover tussen vakcentrales en werkgeversorganisaties vast. Daarmee kwam ook de tijdige invoering van een permanente vroegpensioenregeling voor de politiesector (vanaf 2025) op losse schroeven te gaan.

De politiebonden begonnen actie te voeren om dat te voorkomen. In afwachting van een nieuw RVU-akkoord op landelijk gebied en mede onder druk van de steeds hardere acties van de politiebonden, begonnen de werkgever en de politiebonden gesprekken over een overbruggingsregeling. Begin oktober werd met de kersverse politieminister David van Weel afgesproken om collega’s met het geboortejaar 1961 alsnog onder de huidige tijdelijke politie-RVU te laten vallen.

Dat is bijzonder als je bedenkt dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 wordt verhoogd naar 67 jaar en drie maanden. Dat betekent dat de fiscale vrijstelling op basis van de tijdelijke RVU drie maanden eerder ophoudt dan de RVU-uitkering van de laatste groep rechthebbenden met geboortejaar 1961. De huidige fiscale vrijstelling loopt namelijk tot en met 31 december 2028. Collega’s geboren in het laatste kwartaal van 1961 bereiken de AOW-leeftijd in 2029. De werkgever heeft dus geaccepteerd dat hij over een deel van de RVU-uitkeringen de fiscale boete van 52 procent zal moeten betalen – tenzij er tijdig een nieuwe landelijke RVU uit de bus komt.

Geboren na 1961
Zoals gezegd is dit een eenmalige overbruggingsregeling. De vroegpensioenopties van collega’s die zijn geboren in 1962 of daarna hangen af van de nieuwe landelijke afspraken op RVU-gebied. Inmiddels zijn de vakcentrales en werkgevers daarover weer volop aan het onderhandelen met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De politiebonden hebben hun acties opgeschort om de partijen aan de landelijke overlegtafel de ruimte te geven met goede afspraken te komen voor een permanente regeling voor zware beroepen.

 

—————————————–

 

Er is langdurig actie gevoerd voor een permanente RVU. Waarom nemen de bonden nu genoegen met een overbruggingsregeling voor alleen de collega’s uit 1961?

De politiemedewerkers die geboren zijn in 1961 worden volgend jaar 64. Ze zouden dan in aanmerking komen voor de politie-RVU als die volledig in lijn zou liggen met de fiscale ruimte in de tijdelijke landelijke RVU. Deze mogelijkheid voor een overbruggingsregeling laten liggen en stug doorgaan met actievoeren voor een permanente regeling zou neerkomen op onzorgvuldig omgaan met de belangen van de collega’s uit 1961.

Bovendien zijn de gesprekken tussen de vakcentrales, de werkgevers en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over een permanente RVU voor zware beroepen inmiddels serieus hervat. De steeds hardere acties van de politiebonden zijn daarvoor mede de aanleiding geweest.

De politiebonden en de werkgever hebben afgesproken dat de gesprekken over een vroegpensioenregeling voor collega’s geboren na 1961 van start gaan zodra daarover landelijke afspraken zijn gemaakt.

Mochten de landelijke onderhandelingen opnieuw vastlopen en mocht de werkgever daarna niet zelf over de brug komen met een politiespecifieke regeling, dan zullen de politiebonden opnieuw actie gaan voeren. Het actiecentrum blijft dan ook in stand.

 

——————————————–

 

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de overbruggingsregeling RVU?

De overbruggingsregeling geldt voor de collega’s geboren in 1961. Het gaat dan om het hele jaar 1961. Dat heeft gevolgen, want vanaf 2028 wordt de AOW-leeftijd verhoogd naar 67 jaar en drie maanden. Dat betekent dat de fiscale vrijstelling op basis van de tijdelijke RVU drie maanden eerder ophoudt dan de RVU-uitkering van de laatste groep rechthebbenden.

De huidige fiscale vrijstelling loopt namelijk tot en met 31 december 2028. Collega’s geboren in het laatste kwartaal van 1961 bereiken de AOW-leeftijd in 2029. De werkgever heeft geaccepteerd dat hij over een deel van de RVU-uitkeringen dus de fiscale boete van 52 procent zal moeten betalen – tenzij er tijdig een nieuwe landelijke RVU uit de bus komt.

Om aanspraak te kunnen maken op een RVU-uitkering moet je 35 politiedienstjaren op je naam hebben, waaronder minstens 25 ‘zware jaren’. Onder zware jaren vallen jaren in een executieve functie of in een administratieve, huishoudelijke of technische functie in het LFNP-domein Uitvoering.

  • Om te beginnen zijn dit de medewerkers die sinds 2006 een Toelage Bezwarende Functie (TBF) toegewezen hebben gekregen.
  • Daarnaast ook de collega’s in de schalen 12 en hoger die van TBF uitgezonderd waren maar wel executieve functies hadden.
  • Tot slot alle andere collega’s die aannemelijk kunnen maken dat ze 25 ‘zware jaren’ hebben volgemaakt (mede) door het vervullen van een of meer voorlopers van functies in het huidige LFNP-domein Uitvoering.

 

—————————————————————-

 

Wat houdt de overbruggingsregeling RVU in?

Op basis van de overbruggingsregeling RVU kunnen politiemedewerkers direct voorafgaand aan hun AOW-gerechtigde leeftijd maximaal 24 keer het maximaal fiscaal vrijgestelde RVU-maandbedrag ontvangen. Je mag ervoor kiezen dit maximale bedrag te spreiden over maximaal 36 maanden zodat je vanaf drie jaar voor je AOW-leeftijd met RVU kunt.

Het maximaal fiscaal vrijgestelde RVU-maandbedrag is in 2024 € 2.182 bruto per maand, maar zal in januari 2025 meestijgen met de AOW-indexatie. Als je ervoor kiest om je RVU te spreiden over een periode van meer dan 24 maanden wordt het maandbedrag lager.

Bij een dienstverband van minder dan 36 uur wordt het maandelijks uitgekeerde bedrag naar rato aangepast. Om recht te doen aan het arbeidsverleden van de potentiële RVU-deelnemers geldt daarbij als uitgangspunt de gemiddelde omvang van hun dienstverband in de tien jaar voor de mogelijke vervroegd pensioen-datum.

 

—————————————————————–

 

Hoe kan ik vaststellen of ik aan de RVU-eis van 25 zware jaren voldoe?

Waaraan herken je binnen de politie de medewerkers die het meest zware en risicovolle werk doen? Sinds 2006 is dat aan de Toelage Bezwarende Functie (TBF) die ze maandelijks van de werkgever ontvangen, al dan niet in combinatie met een inhaal-Toelage Bezwarende Functie (i-TBF).

In de vijf jaar daarvoor ((2001 -2005) kon je ze herkennen aan hun extra vroegpensioenopbouw via AFUP-specifiek. Bij de invoering van het AFUP-stelsel in 2001 kreeg iedere politiemedewerker van de werkgever garantierechten toegekend voor zijn eerdere zware jaren waarover hij geen vroegpensioenkapitaal had kunnen opbouwen.

Voor een totaalbeeld van iemands zware jaren moet je bij zijn TBF-jaren dus zijn AFUP-specifiekjaren en zijn garantierechtjaren optellen. Zowel in 2001 als in 2006 hebben alle politiemedewerkers van de werkgever een brief gehad met daarin een overzicht van hun toenmalige garantiejaren.

Politiemedewerkers krijgen uitsluitend een TBF voor hun eerste 25 zware jaren – inclusief garantiejaren en AFUP-specifiekjaren. Is jouw TBF inmiddels stopgezet omdat je het maximale aantal uitkeringsjaren hebt bereikt, dan is de melding daarvan door de werkgever ook een bewijs dat je aan de RVU-eis voldoet.

 

————————————————————–

 

Welke dienstjaren bij een andere werkgever tellen mee voor de RVU?

Als politiedienstjaren gelden ook de jaren genoemd in artikel 29c lid 6 van het Besluit bezoldiging politie. Dit zijn jaren waarin je aantoonbaar een van de volgende aanstellingen had.

  • Algemeen of buitengewoon opsporingsambtenaar van de Koninklijke Marechaussee;
  • Algemeen of bijzonder opsporingsambtenaar van de Douane, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de ECD of de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst;
  • Algemeen of bijzonder opsporingsambtenaar van het Korps Spoorwegpolitie van de Nederlandse Spoorwegen voor zover het principeakkoord van 14 oktober 1999, gesloten tussen de vakorganisaties, FNV Bondgenoten, FSV, CNV Bedrijvenbond, VHS en het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlandse Spoorwegen, op jou van toepassing was en je een AFUP- garantieregeling toegekend hebt gekregen voor de jaren dat je bij de Spoorwegpolitie hebt gewerkt;
  • Onbezoldigd algemeen of bijzonder opsporingsambtenaar van het Korps Rijkspolitie, werkzaam voor een krachtens de Wet op de weerkorpsen toegestane particuliere beveiligingsorganisaties van de luchthaven Schiphol in de periode van 15 februari 1974 tot en met datum 31 december 1992;
  • Een functie die door het bevoegd gezag voor inwerkingtreding van de Politiewet 2012 voor een bepaalde tijd is aangemerkt als politiedienstjaar, hetgeen kan worden bewezen door het overleggen van een schriftelijk besluit daaromtrent.

 

————————————————

 

Ik ben geboren in 1961, wanneer kan ik een RVU-aanvraag indienen?

Dat proces wordt zo snel mogelijk ingericht na de officiële ondertekening van het akkoord door de werkgever en de bonden. Die kan pas plaatsvinden nadat de bonden hun leden hebben geïnformeerd en een besluit hebben genomen.

Er zal voor gezorgd worden dat alle medewerkers uit 1961 op tijd de RVU kunnen aanvragen. De eerste uitkeringen aan collega’s uit dat jaar kunnen pas plaatsvinden vanaf april 2025. Dat is namelijk drie jaar voor hun AOW-leeftijd (vanaf 2028 67 jaar en drie maanden).

 

————————————————-

 

Ik ben geboren in 1962, wat voor vroegpensioenvoorziening geldt er voor mij?

De tijdelijke landelijke RVU voor zware beroepen loopt af op 31 december 2025. De vakcentrales en werkgevers onderhandelen momenteel met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over een opvolger van deze overkoepelende regeling.

Hopelijk leiden die onderhandelingen op korte termijn tot duidelijkheid over nieuwe landelijke RVU-afspraken. In dat geval starten de politiebonden en de werkgever zo snel mogelijk gesprekken over een politiespecifieke RVU voor medewerkers die na 1961 geboren zijn. De verkennende gesprekken op dat gebied worden momenteel voorbereid.

 

—————————————————-

 

Zijn er verbeterde afspraken gemaakt voor zij-instromers zoals militairen?

De overbruggingsregeling RVU kent dezelfde voorwaarden als de geldende politie-RVU. Er zijn geen aanvullende afspraken gemaakt voor collega’s die op latere leeftijd zijn ingestroomd vanuit bijvoorbeeld Defensie of de Douane.

Dit onderwerp is wel besproken, maar het verbeteren van de huidige regeling op dit punt bleek een stap te ver, mede gezien het overbruggingskarakter van de nieuwe afspraken.  Wat de bonden betreft komt het aanpassen van de aanspraken van zij-instromers wel op tafel te liggen bij de onderhandelingen over een opvolger van de huidige politie-RVU.

 

————————————————–

Is er gesproken over het versoepelen van de criteria zoals de 25/35 jaren-eis?

De overbruggingsregeling RVU kent dezelfde voorwaarden als de geldende politie-RVU. Er is dus geen versoepeling van de toekenningscriteria afgesproken. Wat de bonden betreft komt een aanpassing daarvan wel op tafel te liggen bij de onderhandelingen over een opvolger van de huidige politie-RVU.

 

————————————————

Waarom zijn de acties opgeschort en is afgesproken dat deze niet meer voor 1 juli 2025 worden hervat?

De politiebonden hebben over een lange periode steeds hardere acties gevoerd. Dit heeft ertoe geleid dat de werkgever alsnog bereid bleek om voor de collega’s geboren in 1961 de huidige RVU-voorwaarden toe te passen en af te spreken dat we voor het vervolg in gesprek gaan zodra er een akkoord over een nieuwe landelijke RVU vanaf 2026 is.

Mede dankzij de acties van de politiebonden is het overleg tussen de vakcentrales, de werkgevers en de minister van Sociale Zaken over een nieuwe RVU voor zware beroepen vlotgetrokken. Wij hebben er vertrouwen in dat deze gesprekken ook voor de politie tot een acceptabel resultaat zullen leiden en willen partijen daarvoor nu de gelegenheid bieden.

Het landelijk actiecentrum van de politiebonden blijft operationeel voor het geval de gesprekken tussen de vakcentrales, de werkgevers en de minister niet tot een akkoord leiden en politiebonden en politie werkgever ook niet tot een oplossing komen. Daarover zal eerst het gesprek worden aangegaan. Al met al lijkt juli 2025 een redelijke termijn om de acties op te schorten. De collega’s geboren in 1962 zullen immers pas vanaf april 2026 drie jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd zitten.

 

—————————————————-

Kan ik meer informatie krijgen tijdens een digitale meeting?

Ja, de politiebonden hebben vier digitale meetings georganiseerd om hun achterban nader te informeren over de verlenging van de huidige RVU. Klik op een van de onderstaande opties om je daarvoor aan te melden. Uiterlijk een uur voor het begin ontvang je dan een link waarmee je toegang krijgt tot de digitale bijeenkomst.

Donderdag 17 oktober 2024 om 11:00 uur
https://forms.gle/oAdgLLFHGwUS36JE7

Maandag 21 oktober 2024 om 15:30 uur|
https://forms.gle/TGJA5c7CMGBAEtjj8

Maandag 21 oktober 2024 om 18:00 uur
https://forms.gle/pzU92xQMST4f6KRX8

Donderdag 24 oktober 2024 om 16:00 uur
https://forms.gle/wow29VDg8dwKW1mt8