Nood? Bel: 06-53336074

Uitspraak in de zaak Henriques.

Op 21-12-2017 is de uitspraak in de zaak Mitch Henriquez bekend geworden. Twee medewerkers van de eenheid Den-Haag zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

De rechter oordeelde dat de aanhouding rechtmatig was, dat het toegepaste geweld rechtmatig was echter dat het geweld niet proportioneel was en dat de aangelegde nekklem te lang aangezet is geweest. De agenten zijn dan ook veroordeeld voor mishandeling met de dood als gevolg. Een ernstig feit

In deze zaak zijn alleen maar verliezers, op de eerste plaats Mitch Henriquez zelf die helaas kwam te overlijden, zijn directe familie en vrienden maar ook de betreffende collega’s die ook nooit deze afloop zoals die plaatsvond hebben gewild.

Vice-voorzitter Hans Schoones: "Het is goed dat het recht zijn beloop heeft gehad en zo hoort dat ook in een rechtstaat. De uitspraak zal echter ook bij veel collega’s rauw binnenkomen. Wat de gevolgen zijn voor het dagelijkse handelen van collega’s is niet te voorspellen, maar de gevolgen mogen niet zijn dat de collega's op straat hier niet onzeker van worden in hun optreden op straat en de wijze waarop ze geleerd hebben geweld te gebruiken ze dit op proportionele wijze blijven toepassen. Zodat de veiligheid op straat en voor de collega's zo veel mogelijk gewaarborgd kan blijven."

 

De ANPV is lid van: