Nood? Bel: 06-53336074

Polarisatie door politiek?

Naar aanleiding van een debat in de gemeenteraad van Amsterdam waarin het vanmiddag tot een heftige aanvaring kwam tussen het raadslid Sylvana Simons (Bij1) en de overige raadsleden kan en mag deze vraag wel gesteld worden. Immers de suggestie die gedaan werd was dat er sprake zou zijn van racisme door de politie en dat gekleurde jongeren meer te vrezen hebben van de politie dan niet gekleurde jongeren. Na heftige kritiek van andere raadsleden handhaafde zij haar uitspraken en weigerde ook maar één woord terug te nemen.

Dit alles naar aanleiding van een recent schietincident in onze hoofdstad bij de Nederlandsche Bank waar een man door de politie werd neergeschoten en later kwam te overlijden. Deze man was bewapend met een wapen wat later een nepvuurwapen bleek te zijn. Uit nader onderzoek lijkt het te gaan om een zogenaamde ‘suicide by cop’ Hierbij laat iemand zich willens en wetens en dus bewust neerschieten door de politie.

 

Dat er vragen worden gesteld in een democratisch orgaan daar is op zich niks mis mee. En dat hierover een discussie plaats zal vinden is ook te loven. Wat echter wel speelt is dat er nog een onderzoek plaats vindt uitgevoerd door een onafhankelijke en neutrale instantie, namelijk de Rijksrecherche. En zo lang dit onderzoek gaande is geeft het geen pas om hier al een discussie over te voeren.

 

Als ANPV stellen wij ons vierkant op achter onze collega’s die hebben moeten vrezen voor hun eigen leven en die gehandeld hebben in de overtuiging dat hier sprake was van een ernstige situatie die het rechtvaardigde om het vuurwapen te gebruiken. Het geeft geen pas dat een raadslid over een dergelijk onderwerp op dit moment daar een dezediscussie over gaat voeren. Wij verwerpen als ANPV de gemaakte opmerkingen door dit raadslid en herkennen deze stellingname niet binnen de Nederlandse Politie.

De ANPV is lid van: