Nood? Bel: 06-53336074

NP gaat over tot verstrekking bodycams

Na een succesvolle proefperiode in een aantal zogenaamde ‘proeftuinen’ die in elke eenheid hebben plaatsgevonden gedurende een deel van 2017 en 2018,  heeft de Korpsleiding besloten om over te gaan tot de aanschaf en verstrekking van bodycams. Dat is een draagbare camera die bevestigd wordt op de kleding en die beeld én geluid kan opnemen. In dit digitale tijdperk niet meer dan gewoon. Immers ‘alles’ wordt heden ten dage gefilmd. In het verleden heeft de ANPV altijd gepleit voor de aanschaf van bodycams omdat wij van mening zijn dat dit een een goede toevoeging kan zijn aan de bewijslast bij geconstateerde stafbare feiten. Maar anderzijds kan het ook het veiligheidsgevoel van de collega’s verhogen. Immers iedereen weet dat hij/zij gefilmd kan worden én dat dit ook als bewijs kan dienen. Dit feit alleen al, dat men gefilmd wordt en uitspraken worden opgenomen, kan net die stap zijn die er voor zorgt dat men een bepaalde gedraging niet uitvoert.

Als ANPV pleiten wij er wel voor dat de interne afspraken goed geregeld zijn. Hoe lang mag informatie bewaard blijven en wanneer moet deze informatie vernietigd worden. Leidend hierin is de wet op de politiegegevens (WPG) Hierin is dit precies beschreven.

Vice-voorzitter Hans Schoones is tevreden dat dit besluit genomen is en hoopt op een spoedige aanvang van de aanbestedingsprocedure. Een lang gekoesterde wens is hiermee in vervulling gegaan.

De ANPV is lid van: