Nood? Bel: 06-53336074

Blauw op straat

Na een heerlijke vakantie in tropisch Drenthe mocht ik op dinsdag weer beginnen. Mijn eerste week begon goed. Na de briefing onderweg naar het winkelcentrum Muntplein voor de voorlichting over hennepkwekerijen in woningen. Een melding van een winkelier: “je appte vorige week een foto van een dame die je wilt spreken. Ze loopt nu op het plein.” En jawel, daar liep de betreffende dame. Ze had de vorige week een fietsje gestolen. Dat bleek niet het enige want ze had boodschappen in haar tas. Toen ze de politie zag, zei ze dat ze net terug wilde naar de winkel om alsnog af te rekenen. Wel jammer voor haar dat ik dat niet geloofde. Ze moest mee naar het bureau. De gestolen fiets kwam uit haar schuur en justitie vond een werkstraf van 24 uur op zijn plaats. Door alle administratie was de vakantiestemming snel vergeten en kon ik nog net een uurtje aansluiten bij het hennep verhaal.

Daarna ging het de hele week lekker door. In Nieuwegein werden deze afgelopen week maar liefst 31 mensen opgepakt. Winkeldiefstal leverde 11 boeven en boevinnen op. Verder werden mensen opgepakt  voor mishandeling, drugszaken en diefstal. Drie mensen werden opgepakt om bij justitie te logeren om hun straf uit te zitten. In Nieuwegein rijdt natuurlijk altijd politie voor de 112 meldingen en het vangen van boeven. Voor die kleine club mensen die de noodhulp doet, was dit teveel. Ik heb met collega wijkagenten 8 van de aanhoudingen gedaan en meegewerkt aan het bureauwerk, per verdachte gauw een uur of 3!

Naast de aanhoudingen was het een heel drukke week vond ik. Soms maak ik me druk, soms doe ik druk. Is dat meehollen met de noodhulp echt nodig of kunnen ze het zelf af met 2 surveillance auto’s? Ik wilde weten of het echt druk was. In de computer staan de cijfers. Die liegen er niet om;

In een week tijd werden tweehonderdzevenenzeventig (277) registraties gemaakt naar aanleiding van meldingen en aangiftes. Burenruzies, vermist kind, overlast, jeugd, vechten op City, aanrijdingen met of zonder gewonden, slecht nieuws overbrengen, reanimaties, inbraken,  wapenbezit, schieten in een woonwijk, zakkenrollen, geluidsoverlast,  brand, alarm, bedreiging, wijkproblematiek, brand, bedrijfsinbraken, verdachte situaties, enzovoort. Ik heb de mooiste baan van de wereld. Bij verschillende van deze meldingen mocht ik mee of vooraan staan.

Voor mij als wijkagent blijft het een lastige keuze. Zaken uit de wijk moeten gebeuren en daar heb ik tijd voor nodig. Als u 112 belt, wilt u snel politie zien. Daar hebben we politiemensen voor nodig. Die zijn er niet al te veel, dus draai ik noodhulp diensten. Wanneer ik dienst in de wijk heb en er komt een 112 melding terwijl de noodhulp druk is, vind ik toch dat ik de melder niet in de kou kan laten staan en doe ik de melding. Daardoor moeten soms zaken in de wijk even wachten of ik zoek een andere collega uit het team die eerder tijd heeft. En voor de parkeer-, afvalproblemen en dergelijk vraag ik de wijkboa van stadstoezicht om dat te regelen. Dat is eveneens een mooie kant van het politiewerk. We staan voor elkaar klaar en samen staan we sterker!

Wietse Hamming

De enige wijkagent van de wijken Batau Noord en Batau Zuid in Nieuwegein, samen zo’n 15.000 inwoners.

Werkend in een team met een noodhulpploeg voor Nieuwegein, Houten, Vianen met een minimumsterkte en dus vaak ook de maximumsterkte van 5 man. Een paar collega’s van de I&S en de VVC doen mee waar ze kunnen.  

De ANPV is lid van: