Aangifte politiemedewerkers tegen beledigende teksten ‘Radicaal’

Dertig politiemedewerkers, waaronder leden van de politiebonden ACP, NPB en ANPV doen aangifte van laster, smaad(schrift) en belediging tegen de uitlatingen van ‘Radicaal’ de jongerenorganisatie van ‘BIJ1’. Zij worden hierbij juridisch ondersteund en bijgestaan door advocaat Sébas Diekstra “Wij voelen ons zwaar beledigd door de teksten van ‘Radicaal’ die vol onwaarheden staan en de goede naam van de politie beschadigen” zegt Maarten Brink, brigadier van politie Zeeland-West-Brabant. De genoemde politiebonden steunen de politieagenten bij hun aangifte.

Op 9 oktober 2020 plaatste de jongerenafdeling van de politieke partij BIJ1 ‘opruiende’ teksten op hun social media. Dit deden zij nadat bekend werd dat politiemedewerkers vanuit de korpsleiding een financiële waardering ontvangen van 300 euro als blijk van de solidariteit en betrokkenheid die zij de afgelopen tijd hebben laten zien. In de teksten worden de politieorganisatie en de politiemedewerkers weggezet als onder meer racistisch, mishandelend, agressief, machtsmisbruikers en corrupt.

Zowel de bonden, de politieleiding als de politieagenten zelf reageerden geschokt en boos op deze opmerkingen. Maarten Brink “Juist in deze tijd komt dit harder aan dan ooit. Wij staan elke dag paraat om mensen te helpen. Daarbij riskeren we onze eigen gezondheid en die van onze naasten, maar het is ons werk om klaar te staan voor de samenleving en dat doen we met trots. Het doet pijn dat een politieke groepering zich op deze manier over ons uitlaat. Volgens ons is het een grof schandaal en overschrijdt dit alle grenzen van de vrijheid van meningsuiting. De 30 politiemedewerkers  die nu aangifte doen vertegenwoordigen dan ook een grote groep politiemensen.”

De politiebonden zijn nadat de berichten van ‘Radicaal online’ kwamen bij het Openbaar Ministerie te rade gegaan wat er gedaan kon worden tegen deze teksten. Zij staan dan ook achter de aangifte van de politiemedewerkers.