1000 euro als je nieuwe collega werft

Collega’s die mensen vanbuiten het korps aandragen voor een baan bij de politie krijgen een bonus van 1000 euro bruto. Deze regeling geldt vanaf 1 oktober. Met deze beloning hoopt de politie meer agenten te werven en kandidaten te vinden voor moeilijk vervulbare vacatures.

Organisaties en bedrijven in Nederland kampen met flinke personeelstekorten. Het aantal openstaande vacatures is groot, maar sollicitanten vinden is moeilijk. In deze krappe markt hebben zij de banen voor het uitkiezen. Dit aanhoudende tekort zorgt er bovendien voor dat de werkdruk voor de huidige medewerkers sterk is toegenomen. Overal staat de capaciteit onder druk. De bonusregeling is een van de manieren om nieuwe collega’s aan te trekken. De actie is onderdeel van een bredere arbeidsmarktstrategie voor de korte en lange termijn.

De bonus geldt voor een aantal functies. Die vind je terug op de intranetsite van de politie. Naast de functie van agent gaat het om verschillende moeilijk vervulbare vacatures. Hierbij hoort wel de kanttekening dat niet alle functies in de lijst doorlopend zijn opengesteld op de vacaturesite. Elke kandidaat die gegevens achterlaat wordt gebeld en samen wordt dan bekeken of en wanneer er een functie beschikbaar is. Aanmelding is mogelijk vanaf 1 oktober.

Jou wordt gevraagd om uit te kijken naar toekomstige collega’s. Tijdens je werk op straat of in je privéleven kom je vast wel eens mensen tegen waarvan je denkt dat het een goede collega zou kunnen zijn.

QR-code

Om slim en snel te werven is de QR-code bedacht (zie ook de afbeelding onder dit artikel). De code is door iedere collega te gebruiken. Dus ken je iemand die interesse heeft, laat die dan deze QR-code scannen. Zodra de kandidaat dit gedaan heeft en de gegevens heeft achtergelaten, krijgt team Recruitment (HRM) hier een bericht over. Zij nemen dan binnen twee werkdagen contact op met de geïnteresseerde.

Let op: het is belangrijk dat de kandidaat jouw 6-cijferige (Youforce) personeelsnummer invoert bij aanmelding.

Hoe het werkt

  • De regeling geldt voor de werving van externe kandidaten voor het basispolitieonderwijs en voor functies die zijn aangemerkt als ‘moeilijk vervulbare vacatures’ (zie de lijst)
  • Je komt in aanmerking voor de bonus zodra de door jou aangebrachte kandidaat daadwerkelijk in de politiefunctie/de politieopleiding is gestart en deze werkzaamheden één maand heeft uitgevoerd.
  • Als een aangebrachte kandidaat minder dan één jaar geleden in dienst is geweest bij de politie wordt er geen bonus uitgekeerd.
  • De bonus van € 1000,- wordt als bruto gratificatie uitbetaald. Als de bonus wordt toegekend, ontvang je hierover een besluit en wordt deze zo mogelijk uitbetaald één maand nadat de aangebrachte kandidaat een maand werkzaam is.
  • Er zit vooralsnog geen maximum aan het aantal bonussen dat je kunt ontvangen. Voor iedereen geldt hetzelfde bedrag, ongeacht je gemiddelde arbeidsduur, functie of salaris.
  • Per aangebrachte kandidaat kan slechts één collega een bonus krijgen.
  • Om het risico op belangenverstrengeling te voorkomen, is er geen bonus als je bij recruitment of werving- en selectie werkt, of anderszins een rol vervult in het selectietraject van een kandidaat (bijvoorbeeld als lid van betreffende selectiecommissie). Collega’s uit het domein ‘Leiding’ komen wel in aanmerking voor de bonus als ze kandidaten voor de basispolitieopleiding aanbrengen, maar niet als ze kandidaten voor moeilijk vervulbare functies aanbrengen.

De actie met de aanbrengbonus is onderdeel van een bredere arbeidsmarktstrategie voor de korte en lange termijn, waarin naast werving ook aandacht is voor benutten en behouden van personeel. De regeling loopt tot eind 2023. In het najaar van 2023 wordt gekeken of deze wordt verlengd.

Meer informatie over de aanbrengbonus is te raadplegen op de intranetsite van de politie.